poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ciasteczka owsiano-klonowe


Kupiłam ostatnio otręby owsiane, a że lubię czasami zjeść coś pożywnego, zdrowego i bez czekolady (tak, tak :) ), postanowiłam zrobić kolejne ciasteczka owsiane. Są bardzo kruche, za sprawą cukru trzcinowego, specyficznie słodkie i... ten cudowny, delikatnie wyczuwalny smak syropu klonowego. Mmm... :)

na około 40 sztuk:
200 g obrębów owsianych (drobno mielonych)
100 g mąki pszennej
125 g masła
70 g cukru trzcinowego (+ kilka łyżek do posypania ciasteczek)
50 g cukru białego
4 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
szczypta soli

Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości, dodać jajko i wszystko zmiksować. Dosypać mąkę wymieszaną z otrębami, sodą i solą. Całość wyrobić ręką na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolne kształty, wierzch posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do pieca nagrzanego do 175 st C i piec ok 3-4 min. , do lekkiego zrumienienia spodów (czas dla termoobiegu).

1 komentarz :