poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Tort czekoladowo-cytrynowy


Dziś częstuję Was urodzinowym tortem. Słodycz czekolady i kwaskowatość cytryny to połączenie, które sprawia, że tort nie jest ani za słodki, ani zbyt cierpki. Bezy ułożone na wierzchu dopełniają wytwornie całość zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. 

biszkopt:
4 jaja
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju

masa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja użyłam takiej o zawartości kakao 74%)
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
250 g masła
2 łyżki kakao

masa cytrynowa:
250 ml śmietany kremówki
200 g masła
1 mała cytryna
1 i 1/2 kieliszka cytrynówki
1 szkl. cukru pudru
2 żółtka

ponadto:
bezy
poncz (mocna herbata z cukrem i cytrynówką)

Żółtka na biszkopt oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier puder, kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao - dodawać stopniowo do masy. Na koniec wlać olej i wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy  22 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st C), piec ok 30-35 min. Ostudzić. Przekroić na trzy blaty.

Przygotować masę czekoladową: mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Dokładnie rozpuścić i odstawić do zastygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodać kakao i czekoladową mieszankę. Pierwszy blat nasączyć i wyłożyć na niego ok 2/3 masy (resztę zostawić na wierzch i boki). Przykryć drugim blatem, który także nasączyć. 

Masa cytrynowa: masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Jaja sparzyć, żółtka wbić do masy. Dodać otartą z cytryny skórkę oraz wyciśnięty sok i wódkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do cytrynowej masy (jeśli masa się zwarzy należy ją lekko (!) podgrzać i ponownie ubijać). Masę wyłożyć na drugi blat. Przykryć całość trzecią porcją ciasta, który także nasączyć. Wierz i boki tortu obłożyć pozostałym kremem czekoladowym i udekorować bezami. 




4 komentarze :