środa, 12 czerwca 2013

Torcik truskawkowo-kokosowy


Kiedy wymyślałam ten tort, połączenie truskawek i kokosu wydawało mi się po prostu bardzo trafne. Po zrobieniu go okazało się jednak, że jest nie tylko trafne, ale... wręcz idealne! Kompozycja słodkiej masy czekoladowo-kokosowej i lekko kwaskowatych (w końcu polskich) truskawek, spowodowała że torcik jest tak lekki, że od razu ma się ochotę na kolejny kawałek. Delicious! 

biszkopt:
4 jaja
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki oleju

masa truskawkowa:
15 dag truskawek
4 łyżki cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny 

masa kokosowa:
50 g wiórków kokosowych
1/4 szkl. mleka
1 łyżka cukru kryształu
1 tabliczka białej czekolady
2 opakowania śmietany śnieżki
1 opakowanie śmietan fixu

poncz:
likier kokosowy + woda

ponadto:
1 litr śmietanki kremówki
2 opakowania śmietan fixu
2 łyżki cukru pudru
truskawki i wiórki do dekoracji

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać stopniowo żółtka. Nie przerywając mieszania dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać olej. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, w której jedynie dno wyłożone jest pergaminem. Piec ok 35 min w temp. 180 st C. Ostudzić. Przekroić na trzy blaty.

Kremówkę ubić na sztywno i podzielić na 3 części. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem (likier kokosowy zmieszać z przegotowaną wodą). Kokos do masy kokosowej zalać gorącym, posłodzonym łyżką cukru mlekiem i odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę truskawkową: truskawki zmiksować i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić. Do jednej części śmietany dodać płynną żelatynę oraz cukier puder, a następnie wlać truskawkowy mus i wymieszać. Wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim, który również nasączyć.

Do drugiej części śmietany dodać zaparzone wiórki kokosowe, śmietanki śnieżki, śmietan fix oraz startą na tarce czekoladę. Wszystko wymieszać i położyć na drugim blacie. Przykryć trzecią częścią ciasta, którą również naponczować. Pozostałą śmietanę wymieszać ze śmietan fixami i cukrem pudrem. Udekorować nią wierzch i boki ciasta. Całość dekorować według uznania truskawkami i wiórkami kokosowymi. Chłodzić przez min. 4-5 godzin.



3 komentarze :

  1. Torcik bardzo smacznie wygląda :) Na pewno wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zapewniam że smakuje tak samo jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spod idealnych dłoni, idealnie smakowity torcik

    OdpowiedzUsuń