Truskawki - zapach nadchodzącego lata i smak najlepszych chwil dzieciństwa. Najsmaczniejsze są te polskie, to oczywiste - aż bordowe od słodyczy :) Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką robię co roku i niezmiennie od lat smakuje tak samo wyśmienicie.
biszkopt:
4 jaja
1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
krem budyniowy:
500 ml mleka
5 żółtek
1/2 szkl cukru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
2 i 1/2 mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
2 laski wanilii
300 g miękkiego masła
dodatkowo:
1/2 kg truskawek
3 op. galaretki
Galaretki rozpuścić w 1,1 l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka, całość miksować ok 1-2 min. Mąkę przesiać, dodać do całości - wymieszać szpatułą. Dno blachy o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca, piec ok 15-20 min, Ostudzić.
W międzyczasie ugotować budyń: żółtka rozkłócić z mąkami, cukrem, cukrem waniliowym i miąższem z wanilii. Mleko zagotować. Stale mieszając, gorącym mlekiem zalać powoli masę jajeczną. Całość ponownie przelać do rondla i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć do białości, dodać ostudzony budyń i całość miksować do momentu uzyskania gładkiego kremu. Krem wyłożyć na biszkopt - wstawić na ok 30-40 min do lodówki.
Truskawki umyć, wyszypułkować, pokroić na połówki lub w kostkę. Rozłożyć truskawki na kremie, zalać tężejącą galaretką, schłodzić do całkowitego ściągnięcia.
Cudeńko *-*
OdpowiedzUsuń