Sernik na zimno z mascarpone, to najchętniej czytany przepis na blogu. Można wywnioskować, że wszyscy kochamy serniki na zimno! :) Ja uwielbiam je szczególnie w sezonie wiosenno-letnim, gdy pod galaretką można ukryć soczyste i słodkie owoce. Tym razem postawiłam na brzoskwinie. Wszystkiego pysznego!:)
spód:
65 g masła
65 g mlecznej czekolady
150 g ciasteczek korzennych
masa serowa:
400 g serka naturalnego
400 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
100 g cukru pudru
dodatkowo:
1/2 puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
850 ml wody
Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.
Przygotować ciasteczkowy spód: masło stopić, do ciepłego masła dodać połamaną na kawałki czekoladę - rozpuścić. Ciasteczka zemleć, dodać do masy czekoladowo-maślanej i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasteczka wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Schłodzić.
Przygotować masę serową: żelatynę zalać 8 łyżeczkami wody, odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serek i cukier puder. Żelatynę rozpuścić, dodać 1-2 łyżki śmietany - mieszać aż oba składniki się połączą. Żelatynę wlać do masy serowej i szybko zmiksować do momentu powstania gładkiej masy. Masę wylać na spód ciasteczkowy, schłodzić.
Owoce pokroić, wyłożyć na masę serową. Zalać zimną galaretką, chłodzić do całkowitego stężenia.
Owoce pokroić, wyłożyć na masę serową. Zalać zimną galaretką, chłodzić do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz