W tym roku postanowiłam nieco wcześniej zacząć przyrządzanie świątecznych wypieków, tak by móc się z Wami podzielić czymś nowym jeszcze przed pierwszą gwiazdką. Dziś chcę pokazać Wam jak przygotowuje się pachnące zimą, imbirowe minibabeczki z kremem karmelowym. Osobiście na Święta piekę nieco bardziej tradycyjne słodkości, myślę jednak, że nowoczesne panie domu będą tą propozycją zainteresowane. Jeśli lubicie zarówno imbir, jak i kajmak, to ta opcja świątecznych wypieków będzie dla Was idealna :)
na 40 minibabeczek:
3 cm świeżego imbiru
15 dag masła
15 dag brązowego cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
4 małe jaja
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag śmietany kremówki
krem:
15 dag białego cukru
3 łyżki + 25 dag miękkiego masła
22 dag śmietany kremówki
Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Utrzeć mikserem miękkie masło, brązowy cukier i cukier waniliowy. Dodać imbir. Kolejno wbijać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać kremówkę i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do minimuffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Nakładać ciasto do pełnej objętości zagłębień. Wstawić do nagrzanego do 175 st C piekarnika. Piec ok. 16 min. Ostudzić.
Przygotować krem: cukier wsypać na patelnię z grubym dnem i skarmelizować (karmel jest gotowy gdy cukier przybierze brązową barwę). Zestawić naczynie z ognia, dodać 3 łyżki masła i kremówkę. Całość zagotować i trzymać na ogniu do momentu wyraźnego zgęstnienia. Ostudzić. Resztę masła ubić mikserem, dodawać chłodną masę karmelową i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i dekorować babeczki wedle uznania. Schłodzić.
Znalezione w dodatku Moje Gotowanie. Słodkie klimaty.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz