Uwielbiam jagody! Szkoda, że świeże dostępne są tylko raz do roku. Zazwyczaj wykorzystuję je do deserów i serników na zimno, albo jem ze śmietaną, tym razem jednak powędrowały do ciasta. Bardzo prostego i szybkiego, którego smak przypomina wciąż o bądź co bądź, trwających w najlepsze wakacjach.
ciasto:
3 żółtka
125 g masła
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
1/4 kostki masła
100 g mąki pszennej
50 g cukru
ponadto:
1/2 kg świeżych jagód (możecie też użyć borówek amerykańskich)
3 białka
2/3 szkl. cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno i boki foremki.
Jagody opłukać, przebrać i osuszyć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę. Dosypać wiórki wymieszać. Składniki na kruszonkę zagnieść razem. Na spód z ciasta wysypać jagody, przykryć białkiem i posypać kruszonką. Piec o 40-45 min w temp. 175 st C.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz