biszkopt:
4 jaja
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki oleju
masa krówkowa:
1 puszka gotowej masy krówkowej
1 i 1/4 kostki masła
masa pomarańczowa:
sok 'Kubuś' z pomarańczą (0,7 l)
3 budynie śmietankowe
polewa czekoladowa:
1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
1/3 szkl mleka
1/4 szkl cukru
1/3 kostki masła
ponadto:
1/2 woreczka słonecznika łuskanego
1/2 opakowania krakersów solonych
2-3 paczki herbatników
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolać olej. Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (32 x 21cm). Piec ok 20-25 min w temp. 180 st C. Ostudzić.
Przygotować masę krówkową: masło utrzeć do białości, dodać masę krówkową i dokładnie zmiksować. Słonecznik uprażyć w piecyku lub na patelni i ostudzony dodać do masy. Krem wyłożyć na biszkopt (jeśli ciasto wydaje się Wam suche nasączcie mocną, słodzoną herbatą z cytryną lub słodzoną wodą z alkoholem).
Na masę rozłożyć krakersy. Zrobić masę pomarańczową: Sok zagotować, wsypać budynie i nie przerywając mieszania doprowadzić do gotowania. Pogotować chwilę i zdjąć z ognia. Przestudzić, ale nie wystudzić całkowicie. Wylać na krakersy i przykryć herbatnikami. Polać polewą: mleko zagotować z cukrem, dodać masło i połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polać zimne ciasto. Przechowywać w lodówce.
Hmmm wygląda świetnie, wygląda na to że na pewno wypróbuje ten przepis:)
OdpowiedzUsuńMnie też przepis się bardzo spodobał. Zwłaszcza, że ostatnio załapałam fazę na pieczenie hehe Kochana na jakiej blaszce piekłaś??
OdpowiedzUsuńu Ciebie faza na pieczenie? lubie to! :) wymiary w przepisie uzupełnione :)
Usuń