składniki (na ok. 60 szt.):
330 g płatków owsianych
150 g białego cukru
150 g brązowego cukru
330 g miękkiego masła
1,5 szkl mąki pszennej
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Płatki wymieszać z cukrami, mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać miękkie masło oraz jaja. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki i dodać do całości. Wszystko wyrobić rękami na jednolitą masę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (ja spłaszczałam dopiero po ok. 9 minutach od wstawienia do pieca) i piec na blaszkach wyłożonych pergaminem przez ok 11-12 minut w temp. 180 st.C.
wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmusisz mi je przywieść i poczęstować :-)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie, tylko nie wiem gdzie miałyby podróżować :)
UsuńMiałam okazję spróbować i muszę stwierdzić, że są przepyszne! Sama kiedyś zrobię takie w domu :-)
OdpowiedzUsuń