Wraz z nadejściem ciepłych dni, pojawiła się możliwość znalezienia czegoś świeżego w domowym ogródku. Aromatyczny i pachnący zbliżającym się latem rabarbar wylądował więc pewnego dnia na kuchennym blacie. Jako że roślina ta kojarzy mi się z klasycznym ucieranym ciastem posypanym chrupiącą kruszonką, postanowiłam wykorzystać ją właśnie w tym celu. Zdradzę, że ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, a i z lodami waniliowymi z pewnością skomponuje się znakomicie.
ciasto:
4 jaja
1 szkl. cukru
250 g masła
2,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
500 g rabarbaru
kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masło roztopić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
dodawać stopniowo do utartych jaj. Na koniec nie przerywając mieszania, wlewać
ostudzone masło.
Blachę o wymiarach 33 x 24cm wysmarować masłem i posypać
bułką tartą. Ciasto rozłożyć równomiernie na blaszce. Rabarbar umyć, osuszyć i
pokroić na kawałki (ok. 2-3cm), posypać ciasto, które ostatecznie przykrywamy
kruszonką.
Kruszonka: mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło zsiekać
nożem i wyrobić tak by przypominało kruszonkę.
Całość wstawić do pieca rozgrzanego do temp. 180 st C na ok
45-50 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz