Już od dłuższej chwili "chodził" za mną metrowiec. Jako, że nie robiłam go już blisko 8 lat (naprawdę! mam dowody zdjęciowe :)), stanął ostatnio na stole w moim rodzinnym domu. Mmm... niebo w gębie! :)
ciasto:
6 jaj
2 szkl cukru
2 i 1/2 szkl 4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl oleju
1/2 szkl gorącej wody
4 płaskie łyżki mocnego kakao
krem:
375 ml mleka
3 żółtka
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
polewa:
400 g czekolady deserowej
200 ml kremówki
2 łyżki masła
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olej i wodę.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać pozostałą mąkę (4 łyżki), a do drugiego kakao. Tak przygotowane ciasto wylać na półmetrowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piec ok 50-55 min. Ostudzić.
W międzyczasie ugotować budyń: żółtka jaj rozmącić z mąką pszenną i ziemniaczaną (w razie potrzeby dodać trochę zimnego mleka), resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gorące mleko wlewać powoli do jaj, stale mieszając. Przelać płyn ponownie do garnka i zagotować (często mieszać!). Po zagotowaniu przełożyć do miseczki, ostudzić. Miękkie masło ubić do białości, dodawać po łyżce budyniu i mieszać do uzyskania gładkiego kremu.
Ostudzone ciasto pokroić w 1-1,5 centymetrowe plastry, sklejać kremem naprzemiennie - raz ciasto jasne, raz ciemne. Schłodzić. Polać polewą i ponownie wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Polewa: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę - rozpuścić. Dodać masło, mieszać do rozpuszczenia, lekko przestudzić.
pyszne ciasto;
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż wyszedł piękny i ta polewa, pozwolę sobie ściągnąć przepis, będzie jak znalazł na rodzinne uroczystości, pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńbardzo proszę! :)
Usuń