Jak dobrze wiecie nie przepadam za ciastami z jabłkiem. Są jednak takie przepisy, które wprost uwielbiam! Jak się domyślacie nie są to ani klasyczne szarlotki, ani też jabłeczniki. Do grona moich jabłkowych faworytów należą śmietanowiec z jabłkami i właśnie ten jabłecznik z chałwą. Koniecznie z jabłkami z domowej spiżarni! :)
ciasto:
6 żółtek
3 białka
1,5 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 kostki margaryny do pieczenia
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka
1 duży słoik jabłek prażonych z cynamonem
beza kokosowa:
1,5 szkl. wiórków kokosowych
3 białka
1/3 szkl. cukru
polewa:
10 dag chałwy waniliowej
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
3 łyżki mleka
Przygotować ciasto: margarynę utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku - ubić na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać stopniowo do masy - utrzeć. Białka ubić na sztywno - zmieszać z masą za pomocą łyżki lub łopatki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na blaszkę (21 x 30 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/mąką.
Beza kokosowa: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Bezę rozłożyć równomiernie na ciemne ciasto.
Na bezę wyłożyć jabłka, a na wierzch jasne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C, piec ok 40-45 min. Po wyciągnięciu z pieca gorące jeszcze ciasto ponakłuwać gęsto widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Przygotować polewę: wszystkie składniki wrzucić do rondla, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciepłe ciasto. Ostudzić.
Wygląda przepysznie :) Bardzo podoba mi się połączenie wiórek kokosowych z chałwą i jabłkami :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miły komentarz! :) polecam gorąco!
UsuńO mniam! Ciasto rozpusta ;)
OdpowiedzUsuńLepiej bym tego nie ujęła! :)
UsuńProszę o wymiar blaszki, na której ma być upiczone to pięknie wyglądające ciasto..
OdpowiedzUsuńno tak... zapomniane :) ale już poprawione :)
Usuńjabłecznik z chałwą? takiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńpolecam naprawdę! :)
Usuń