200 g niesolonych orzeszków arachidowych
400 g gorzkiej czekolady
200 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jaja
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
opcjonalnie:
4 łyżki mleka
3 łyżki masła
opcjonalnie:
4 łyżki mleka
3 łyżki masła
Pół szklanki cukru skarmelizować (wsypać na suchą patelnię i doprowadzić do rozpuszczenia, nie mieszając), dodać orzechy i pomieszać by wszystkie fistaszki pokryły się dokładnie karmelem. Wyłożyć na natłuszczony olejem kawałek folii aluminiowej i odstawić do zastygnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo jaja i nie przerywając mieszania ubić na gładką masę. Dodać zmieszane i przesiane mąki oraz sodę. Formę na comber (lub zwykłą keksówkę) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć 1/3 ciasta i wyrównać. 1/3 orzechów w karmelu odłożyć, resztę grubo posiekać. 100 g czekolady połamać na małe kawałki i dodać do reszty masy razem z pokrojonymi orzechami. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy. Wstawić do pieca nagrzanego do 175 st C, piec ok. 45-50 min. Wystudzić.
Gdy ciasto zupełnie ostygnie, wyjąć je z formy. Wierzch polać pozostałą rozpuszczoną czekoladą lub wykonać podrobiony ganache (4 łyżki mleka zagotować, dodać połamaną czekoladę i 3 łyżki masła, rozpuścić). Posypać pozostałymi orzechami. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz