poniedziałek, 31 lipca 2017

Sernik z brzoskwiniami


Sernik z brzoskwiniami to propozycja wypieku całorocznego. Sprawdzi się dosłownie w każdej sytuacji - zarówno na imieninach, jak i rodzinnym spotkaniu pod chmurką. Podróże też mu nie straszne :) Niezależnie od sytuacji, pragnę zapewnić, że ten sernik zawsze się udaje. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu - w końcu to przepis mojego męża :).

spód:
150 g masła
1 jajo
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru

masa serowa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
1 i 1/2 szkl cukru
6 dużych jaj
125 g masła
2 op budyniu waniliowego
1 puszka brzoskwiń

Wszystkie składniki spodu wymieszać, zagniatając dość miękkie ciasto. Chłodzić min. 30 min. Blachę o wymiarach 40 x 25cm wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Dno blachy wylepić ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca. Piec ok 12 min. na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką. Przestudzić. 

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z jedną szklanką cukru do białości, dodawać żółtka i budyń. Na koniec dodać twaróg. Z białek ubić i reszty cukru (1/2 szkl) ubić sztywną pianę. Pianę dodawać partiami do masy serowej - wymieszać ręcznie.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć 1/2 masy serowej, odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz resztę sera. Wstawić do nagrzanego do 180 st C pieca. Piec  na środkowym poziomie (górna i dolna grzałka) przez 20 min, po czym przykryć papierem i dopiekać kolejne 40 min (tylko górna grzałka).

1 komentarz :